Βιώνοντας την ξηροστομία

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι (10% του γενικού πληθυσμού και 20% των υπερηλίκων) υποφέρουν από το βασανιστικό σύμπτωμα της ξηροστομίας και για να το αντιμετωπίσουν καταφεύγουν σε λύσεις εμπειρικές, συχνά μη αποτελεσματικές ή και βλαπτικές για τα δόντια τους.
Το βιβλιαράκι αυτό γράφτηκε με στόχο να καλύψει το θέμα του βιώματος της ξηροστομίας με σφαιρικό τρόπο (αίτια, συμπτωματολογία, αντιμετώπιση) και απευθύνεται βασικά, στον ασθενή με συμπτώματα ξηροστομίας, αλλά και σε όλους όσους εμπλέκονται στη φροντίδα του (συνοδοί ασθενών, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό). Ο τρόπος γραφής του μαρτυρεί την προσπάθεια των συγγραφέων να συντάξουν ένα κείμενο κατανοητό από κάθε υποψήφιο αναγνώστη, χωρίς όμως να υποτιμάται η επιστημονική ακρίβεια.
Στις πρώτες τρεις ενότητες περιγράφονται με απλό τρόπο τα αίτια και τα συμπτώματα της υποσιαλίας και αναλύεται ο ρόλος του σάλιου στο στόμα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παρέμβαση του οδοντιάτρου θεραπευτικά και προληπτικά (ενότητες 4 και 5), αλλά και στο προληπτικό πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής στο σπίτι (ενότητα 6). Τέλος, πιστεύουμε ότι ο συνοπτικός οδηγός που ενσωματώθηκε στο βιβλιαράκι, θα διευκολύνει τον αναγνώστη-ασθενή στην επιλογή των σωστών μέτρων ανακούφισής του, σε σχέση με το σύμπτωμα που βιώνει.
Ευελπιστούμε πως η μελέτη του κειμένου θα συμβάλλει στην πρόληψη των επιπλοκών και στη διατήρηση των βασικών λειτουργιών του στόματος (μάσηση, κατάποση, ομιλία), γεγονός που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2001 (1η έκδοση)
Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2013 (αναθεωρημένη ηλεκτρονική έκδοση)

 

Αμούτζια Κατερίνα, Τοπίτσογλου Βασιλική

 

2013Βιώνοντας_την_Ξηροστομια

Δείτε επίσης...